Madex op de 2e generatie fruitmot: Bescherm en bestendig uw oogst

Positioneringen van Madex.

Het toepassen van Madex op de 2e generatie fruitmot, net voor oogst, biedt tal van voordelen. Madex heeft een betrouwbaar direct werkingspercentage, met daar bovenop nog het indirecte populatie-effect. Heel belangrijk voor een bespuiting net voor oogst, is het feit dat Madex geen residu geeft. Er geldt ook geen herbetredingstermijn na de toepassing, waardoor u (indien nodig) zelfs dezelfde dag kunt plukken.  

Tenslotte is Madex 100% selectief en gevaarloos voor alle nuttige insecten  die ook na de oogst onze plaaginsecten onder controle moeten houden. Denk bijvoorbeeld maar aan perenbladvlo, die na de oogst nog vaak voor problemen zorgt door het leegzuigen van de nieuwe bloembotten.

Madex werkt!

Op basis van 166 veldproeven in de periode van 2000 tot 2020, uitgevoerd bij PC Fruit in België, mogen we concluderen dat Madex zeker een duidelijke toegevoegde waarde heeft in de bestrijding van fruitmot. Gemiddeld heeft Madex immers een direct werkingspercentage van 70%, zonder dat hierbij rekening gehouden wordt met de indirecte werking (zie ‘Populatie-effect’). Deze indirecte werking van granulovirussen is algemeen bekend uit de literatuur.

Bij een late bestrijding van de 1e generatie na de vluchtpiek heeft Madex een gelijkaardig werkingspercentage als het klassieke chemische middel dat op dit tijdstip momenteel gangbaar ingezet wordt (Affirm®). Binnen de biologische middelen heeft Madex gemiddeld de beste werking t.o.v. andere viruspreparaten (Carpovirusine, Granupom) of Bt-producten (Xentari).

T.Belien, PC Fruit (BE). 2021. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Madex geeft geen residu

In de laatste dagen en weken voor de oogst is het uiterst belangrijk om bij elke bespuiting die we nog uitvoeren voor de oogst, stil te staan bij de eventuele kans op residu van de gebruikte middelen. Op dit moment wordt de middelenkeuze immers vrij sterk bepaald en beperkt door de residu-vereisten van de klanten/supermarkten.

Madex als residuvrij fruitmotmiddel, past perfect in de strategie waarbij we inzetten op het reduceren van het aantal verschillende actieve stoffen bij de oogst.

Madex kan tot vlak voor oogst op een veilige manier gespoten worden, zonder dat we ons zorgen moeten maken over het al dan niet voorkomen van residu.

Er geldt tevens geen herbetredingstermijn voor Madex, waardoor direct na de toepassing (verder) geplukt kan worden. Madex kan dus ook gerust tussen 2 plukbeurten (bvb. Jonagold of Elstar) toegepast worden zonder enige kans op een extra residu of een wachttermijn voor plukken.    

Madex spaart uw nuttigen

Zowel in peer als in appel willen we ook na de pluk onze nuttigen in de boomgaard houden. Niet alleen qua directe bestrijding van plaaginsecten zoals perenbladvlo en bloedluis, maar ook qua overwintering. Hoe meer nuttigen we in het najaar in onze plantage kunnen huisvesten, des te vroeger kunnen we volgend seizoen van deze populatie genieten. We moeten dus zorgen voor optimale leefomstandigheden voor deze nuttige organismen, zodat ze zich volledig thuis voelen in onze percelen. Het gebruik van toxische bestrijdingsmiddelen is dus compleet uit den boze in deze periode, waarbij onze nuttigen op zoek gaan naar een ideale overwinteringsplek  

Op basis van deze strategie kan Madex als 100% selectief middel tegen fruitmot perfect in het spuitschema geïntegreerd worden, indien er nog een (gedeeltelijke) 2e generatie fruitmot aanwezig is.

Madex heeft een populatie-effect

Op de piek van de 1e generatie heeft iedere teler een gerichte bestrijding uitgevoerd ter voorkoming van vroege fruitmotschade. Maar ook de laatste fruitmotlarven van de eerste generatie kunnen nog voor veel schade zorgen, zowel direct (vruchtschade) als indirect (populatie-opbouw).

In dit kader is het belangrijk om uw feromoonvallen te blijven controleren, zodat u op de hoogte bent van de huidige situatie in het perceel. Indien u dus nog fruitmot vangt, is het raadzaam om nu nog een bestrijding met Madex uit te voeren.

Deze bestrijding zal voor een opbouw zorgen van virulente individuen, die deels nog in het huidige seizoen zullen afsterven, maar die deels ook die virulentie mee zullen nemen naar hun volgende generatie. Op die manier zal in de (nabije) toekomst de druk van fruitmot verlaagd worden, aangezien de virulente larven bij de minste stress sneller zullen afsterven.

Op deze manier draagt Madex dus enerzijds bij tot een verlaging van het aantal vitale fruitmotten op lange termijn en anderzijds tot een vermindering van het aantal behandelingen tegen fruitmot.    

Klik op de afbeelding om de tabel in pdf te openen.

Madex is goed mengbaar

Madex kan gemengd worden met de meest gebruikte bladvoedingen en fungiciden die in het afspuitschema toegepast worden. De enige voorwaarde waar de spuitoplossing moet aan voldoen, is dat de pH in het spuitvat zich steeds tussen pH 5 en pH 8,5 bevindt.

Madex is zeer gemakkelijk in gebruik

Madex wordt geleverd in een gebruiksvriendelijke verpakking van 500ml (voor 5 ha). In deze verpakking wordt het virus 100% beschermd tegen instraling van UV-licht.

Madex is ook direct klaar voor gebruik, want er moeten geen additionele middelen (uitvloeiers, hechters, wetting agents etc.) aan het product toegevoegd worden voor een optimale werking.

Madex blijft, in tegenstelling tot sommige andere viruspreparaten, ook steeds vloeibaar in de verpakking, zelfs bij opslag in diepvries bij -18°C. Het kan dus direct vanuit de vriezer in de spuitoplossing gebracht worden zonder eerdere ontdooiing.

In de koelkast kan je Madex 2 jaar bewaren, op kamertemperatuur nog steeds 3 maanden.  

 

Steward® is een geregistreerd handelsmerk van FMC.
Insegar® en Affirm® zijn geregistreerde handelsmerken van Syngenta.
Mimic® is een geregistreerd handelsmerk van Nippon Soda Co., Ltd.
Carpovirusine® is een geregistreerd handelsmerk van UPL.
Xentari® is een geregistreerd handelsmerk van Valent BioSciences LLC