Natuurlijke varroabestrijding:

Zacht voor de bij, veilig voor de imker.

Direct naar producten >>

Varroabestrijding

Naast het verminderde voedselaanbod door de intensivering van de landbouw en negatieve effecten van gewasbeschermingsmiddelen is de varroamijt sinds jaren één van de grootste - misschien wel de allergrootste - bedreigingen voor de gezonde ontwikkeling van de bijen. De varroamijt verzwakt bijen en erger nog: is een vector voor ziekten, die het bijenvolk in zijn geheel kunnen bedreigen.

 

De beheersing van de varroapopulatie is van groot belang om een bijenvolk het hele jaar door goed te laten ontwikkelen en sterk de winter in te laten gaan.

Andermatt BioVet, ons Zwitserse zusterbedrijf, heeft over de afgelopen decennia een jaarrond behandelingsconcept van toegelaten diergeneesmiddelen ontwikkeld, om de varroamijt met natuurlijke, werkzame stoffen te bestrijden.

De bestrijding van de varroamijt richt zich in eerste instantie op het beheersen van de infectiedruk. Zonder behandeling overschrijdt die druk al snel een kritieke limiet, die het volk in zijn geheel bedreigt. Elke behandeling verlaagt en vertraagt de verdere ontwikkeling van de varroapopulatie. Individuele bijen raken verzwakt, maar het volk in zijn geheel blijft vitaal en sterk.

onze aanpak
Strategiën voor natuurlijke varroabestrijding

Varroabehandeling in een bijenvolk met honingdracht

Een productievolk is een bijenvolk dat ten minste één jaar oud is. Het volk heeft al met succes overwinterd en ontwikkelt zich sterk om voldoende honing binnen te halen en honingreserves op te bouwen. Er zijn verschillende manieren om een productievolk
te behandelen. Aan de basis van de besluitvorming van de behandelstrategie ligt de varroadruk.

Het hele jaar door moeten maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat het volk een productief seizoen heeft en met een lage mijtendruk de wintertros ingaat.

Vanaf april kunnen darrenraat rechtstreeks aan het broednest worden gehangen. De afgedekte darrenraten moeten 2 tot 3 keer worden verwijderd of uitgeknipt. Deze maatregel vermindert de varroadruk en het zwermen van de kolonie tot 50%. Ten tweede kunnen afleggers worden gevormd. In een sterk volk worden broedkamers zonder koningin weggenomen en in een zwermkast gehangen. Door het verwijderen van broed en bijen wordt het aantal mijten verminderd. Zodra het laatste broed in de zwermkast is
uitgekomen, worden de raten met oxaalzuur, OXUVAR 5,7%, behandeld.

In de zomer zijn er verschillende toegelaten behandelingsmethoden beschikbaar na de honingoogst. Voor een optimale behandeling is het belangrijk om vooraf de varroadruk te meten, bijvoorbeeld via Varroa EasyCheck.

Als de varroadruk hoog is (meer dan 5 dode mijten per dag), adviseren wij een behandeling met mierenzuur. Mierenzuur werkt tot in het gesloten broed. In vloeibare vorm, FORMIVAR 60 en 85, kan dit worden toegediend met de LIEBIG verdamper. Een andere mogelijkheid is FORMICPRO, een kant-en-klare mierenzuurstrip.

Als de varroadruk laag is (minder dan 5 dode mijten per dag), adviseren wij een behandeling met Thymol, via het product THYMOVAR, als langdurige behandeling en ter bescherming tegen herinvasie.

Voor restbestrijding in de winter, van november tot eind januari, worden de beste resultaten behaald met oxaalzuur. Het wordt in de broedvrije periode toegepast door druppeling, met OXUVAR 5,7%, of door verdamping, met VARROXAL, dat wordt toegepast met de VARROX of VARROX EDDY verdamper.

Varroabehandelingen op afleggers en zwermen

In de zomer, uiterlijk eind juli / begin augustus, adviseren wij een behandeling met thymol, THYMOVAR, als langdurige behandeling en ter bescherming tegen herinvasie.

Als het bijenvolk zich ontwikkelt tot een zeer sterke kolonie, moet deze worden verplaatst van de zwermkast naar een bijenkast. Als de varroadruk hoog is, kan een mierenzuurbehandeling worden uitgevoerd. Mierenzuur is effectief tot in de afgesloten broedcellen en kan worden gebruikt in vloeibare vorm in combinatie met dispensers (FORMIVAR 60 en 85 met een LIEBIG dispenser) of met de kant-en-klare FORMICPRO mierenzuurstrips. Bij afleggers en zwermen raden wij aan om slechts met één mierenzuurstrip te behandelen.

Voor restbestrijding in de winter, van november tot eind januari, worden de beste resultaten bereikt met oxaalzuur. Het wordt in de broedvrije periode gebruikt door te druppelen met OXUVAR 5,7%, of door verdamping met VARROXAL via de VARROX of VARROX EDDY verdamper.

Bijengezondheid

Andermatt biedt natuurlijke producten voor een effectieve varroabestrijding.