Hoe het allemaal begon

Van studentenkeuken tot wereldwijd actief

Ons verhaal

Andermatt Biocontrol, de Zwitserse pionier in biologische gewasbescherming, werd in 1988 opgericht door het echtpaar Isabel en Martin Andermatt. Nog tijdens hun PhD-studie verkregen ze de toelating voor het biologische insecticide MADEX, het wereldwijd eerste product op basis van een volledig selectief, rupsendodend virus.

Van een kleine productie met de staafmixer in de keuken van een studentenwoning is het bedrijf in de loop der jaren uitgegroeid tot een vooraanstaande wereldspeler op het gebied van biologische gewasbescherming.

Onze drijfveer

Martin Andermatt - oprichter Andermatt Group

In de jaren ’90 hadden veel telers te kampen met resistenties van ziekten en/of plagen tegen de beschikbare synthetische gewasbeschermingsmiddelen. Vaak werd destijds de oplossing gezocht in “meer van hetzelfde spuiten, maar dan met een hogere dosering”. Een strategie die niet lang succesvol bleek: niet voor het gewas en zeker niet voor mens en milieu.

Tijdens zijn studie tot landbouwingenieur en daaropvolgende PhD aan de ETH Zürich heeft Martin Andermatt ingezien dat het anders moet én anders kan. In de literatuur waren al verschillende alternatieven beschreven, maar weinig tot niets van deze alternatieve oplossingen was daadwerkelijk ontwikkeld of beschikbaar voor telers.

Boven: Martin Andermatt experimenteert in de keuken van zijn studentenwoning met de formulering van Madex.

Isabel en Martin Andermatt - de oprichters van de Andermatt Group

Martin besloot dit te veranderen en samen met Isabel, die een PhD in Diergeneeskunde had, richtte hij Andermatt Biocontrol op. Het werd hun missie om biologische alternatieven voor chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen te ontwikkelen, én om deze met betrouwbaar advies aan telers beschikbaar te maken. De visie “Gezond voedsel in een gezonde leefomgeving, beschikbaar voor iedereen” blijft tot vandaag de leidraad voor de Andermatt Group.

Isabel en Martin Andermatt zijn nog steeds zeer betrokken bij de Andermatt Group.

Moeizaam begin

In de beginjaren wilde de Zwitserse handel de producten van Andermatt niet in hun productaanbod opnemen. Isabel en Martin besloten om het product dan maar direct aan de telers te verkopen en niet via de gevestigde handel. Een taaie start die achteraf een geluk bleek te zijn.

Door de vele directe contacten met telers vloeide naast de directe waardering ook veel kennis vanuit het veld terug in het bedrijf. Andermatt Biocontrol stond dicht bij de praktijk, was oplossingsgeoriënteerd, gaf technisch goed onderbouwde advisering en was innovatief. De basis was gelegd van wat nu in Zwitserland tot ‘s werelds grootste productaanbod van toegelaten biologische gewasbeschermingsmiddelen is uitgegroeid.

Groei

Naast de portfolio-uitbreiding met producten van derden en het zelf ontwikkelen van nieuwe (virus)producten heeft Andermatt ook nieuwe marktsegmenten uitgebouwd: Andermatt Biogarten, de huidige marktleider op de Zwitserse Huis & Tuin-markt en Andermatt Biovet, de leidende speler voor biologische varroamijtbestrijding op honingbijen in heel Europa.

Wereldwijd actief

Andermatt Group aanwezigheid wereldwijd

Vandaag de dag is de Andermatt Group een globaal netwerk van onafhankelijke bedrijven die zich elk in hun eigen markt inzetten om gezond voedsel uit een gezonde leefomgeving voor iedereen beschikbaar te maken. 8 producerende bedrijven met ieder hun eigen onderzoek en R&D-afdeling zorgen voor een continue innovatiestroom en nieuwe oplossingen. Meer dan 20 handelsbedrijven, verspreid over de ganse wereld, zorgen voor een onderbouwde, betrouwbare en praktijkgerichte advisering, telkens specifiek aangepast aan de huidige lokale marktrealiteit. Hiervoor gebruiken we weleens de term ‘Glocal’: de kracht van globaal denken en ervaring opbouwen, maar lokaal acteren en ervaring toepassen.

Structuur Andermatt Group - wereldwijd actief

Alle bedrijven van de Andermatt Group wereldwijd. Klik op de afbeelding voor een vergroting.


De Andermatt Group is en blijft onafhankelijk. Naast de familie Andermatt, die nog steeds bij het bedrijf betrokken is, zijn inmiddels meer dan 200 medewerkers van de Andermatt Group mede-eigenaar van het bedrijf.
Enerzijds zijn we hierdoor een stabiele partner voor lange samenwerkingsverbanden. Anderzijds kunnen we zonder focus op dagwinsten aan onze missie en langetermijndoelen blijven werken, om zo de productie van gezond voedsel in een gezonde leefomgeving, voor iedereen, mogelijk te maken.
Hoofdkantoor Andermatt Group Grossdietwil Zwitserland
Het hoofdkantoor van de Andermatt Group in Grossdietwil, Zwitserland

Andermatt in Nederland & België

Andermatt Nederland is sinds 2019 actief om deze visie ook in Nederland en België met passie te belichamen. Dicht bij de markt, dicht bij de praktijk.

We bieden uitgebreide kennis en ervaring met onze producten. We denken mee om teeltstrategieën te verduurzamen. We ontwikkelen kennis door deelname aan diverse teeltproeven en ervaringsuitwisselingen met onderzoekers. We geven trainingen, webinars, workshops voor telers en adviseurs en zijn het hele jaar door beschikbaar om onze klanten met eerlijk en genuanceerd advies te ondersteunen bij het maken van duurzame keuzes.

Andermatt lieveheersbeestje

Lees meer over onze kernwaarden. Wat inspireert ons in de dagelijkse praktijk? >>

 

Andermatt lieveheersbeestje

Bekijk alle oplossingen die Andermatt Nederland te bieden heeft >>

Andermatt

Klaar voor de toekomst

We staan voor toekomstgerichte, effectieve oplossingen die duurzame keuzes mogelijk maken.