De Andermatt Group zet ambitieuze CO2 doelen - Doe jij ook mee?
Al vanaf de vroege dagen van het bedrijf Andermatt is duurzaamheid hét thema waar het allemaal om draait. "Healthy Food and Healthy Environment, for all" is niet voor niets sinds de oprichting, bijna veertig jaar geleden, de visie.
Project Net Zero
Die visie was altijd al terug te zien in de keuzes die gemaakt werden in de dagelijkse bedrijfsvoering. Over de jaren heen werd binnen de Andermatt Group echter de wens om de groene ambities te formaliseren steeds groter. Uiteindelijk hebben verschillende bedrijven uit de groep hun krachten gebundeld en in 2023 een project gelanceerd om de uitstoot van de bedrijfsactiviteiten van de Andermatt Group te meten en te verminderen.
Veel bedrijven doen aan greenwashing. Ze kopen een certificaat dat zegt dat ze CO2-neutraal zijn en investeren een niet-gespecificeerd bedrag in een project. De projecten zijn meestal in landen ver weg van het bedrijf zelf, en soms worden dezelfde projecten meerdere keren verkocht. Het bedrijf zelf tegelijk doet niets om zijn eigen CO2-uitstoot te verminderen. Natuurvertegenwoordigers en onderzoekers hebben deze aanpak sterk bekritiseerd.
Deze manier van werken past niet bij de Andermatt Group. We vinden het belangrijk dat we transparant naar de buitenwereld kunnen communiceren hoe we te werk gaan op het gebied van CO2-reductie.
De insteek was dan ook om onze aanpak te laten toetsen door een internationaal erkende certificeringsinstantie om zo de geloofwaardigheid ervan te onderbouwen. Daarnaast vonden we het belangrijk om ook onze hele toeleveringsketens mee te nemen in de metingen.
Internationaal kader
We hebben er voor gekozen om ons werk te baseren op internationale normen.
Het Akkoord van Parijs is door alle landen in de wereld die erkend zijn door het internationaal recht hebben ondertekend. Het broeikasgasprotocol (GHG) is opgesteld om een internationale standaard te ontwikkelen voor de uitstoot van broeikasgassen door bedrijven. Het legt uit hoe de uitstoot van broeikasgassen wordt verantwoord en wat ze omvatten.
SBTi
Het Science Based Target-initiatief (SBTi) is hieruit voortgekomen. Het is momenteel een van de enige gerenommeerde en internationaal erkende auditinstanties en het is een internationale standaard aan het worden.
Het Science Based Targets initiatief (SBTi) is een organisatie voor zakelijke klimaatactie die bedrijven en financiële instellingen wereldwijd in staat stelt hun steentje bij te dragen aan de bestrijding van de klimaatcrisis.
Ze ontwikkelen standaarden, hulpmiddelen en richtlijnen waarmee bedrijven broeikasgas (broeikasgassen) te reduceren in lijn met wat nodig is om de opwarming van de aarde onder het catastrofale niveaus te houden en uiterlijk in 2050 netto nul te bereiken.
De Andermatt Group heeft gekozen om haar inspanningen om de uitstoot te verminderen via de SBTi standaard te laten plaatsvinden. Lees hier meer over het project Net Zero waar Andermatt Nederland, samen met alle 25+ zusterbedrijven, aan deelneemt.
Hoe gaat dat alles in zijn werk?
Het verzamelen van de uitstootgegevens van de Andermatt Group is gebaseerd op het broeikasgassenprotocol, dat uit drie deelgebieden, de zogenaamde scopes, bestaat.
- Scope 1 omvat alle uitstoot die direct het gevolg is van eigen activiteiten, zoals de uitstoot van eigen productiefaciliteiten of auto’s;
- Scope 2 de indirecte emissies voor de energie die is ingekocht, zoals elektriciteit.
- Scope 3 omvat alle overige emissies als gevolg van de activiteiten van het bedrijf, zoals de uitstoot van transport, productie die is uitbesteed, of afvalverwerking.
Elk bedrijf binnen de Andermatt Group voert elk jaar zijn gegevens in voor het voorgaande jaar, bijvoorbeeld elektriciteitsverbruik of verkochte producten. Elk bedrijf krijgt zijn eigen CO2-voetafdruk en bepaalt welke maatregelen voor haar zinvol zijn.
Elk jaar registreren we de uitstoot van broeikasgassen en controleren we of we de gestelde doelen halen. Jaarlijks wordt er een duurzaamheidsrapport voor de hele groep gepubliceerd.