Caravanstallingen als risicofactor bij verspreiding bruingemarmerde stinkwants (Halyomorpha halys)

Caravanstallingen zijn een risicofactor in de verspreiding van de Halyomorpha halys, de bruingemarmerde schildwants

12 oktober 2022

Terugkerende vakantiegangers met een caravan lopen het risico om ongewild de bruingemarmerde stinkwants uit o.a. Zuid-Frankrijk en Italië mee naar huis terug te nemen. Aangezien veel reizigers hun caravan of camper bij een caravanstalling hebben staan, zijn deze stallingen een mogelijke bron van de verspreiding van de wants. 
Bruingemarmerde schildwants (Halyomorpha halys)
 
Omdat deze wants potentieel schade kan aanbrengen aan de gewassen van fruittelers in Nederland en België, maakt Andermatt caravanstallingshouders attent op de positieve rol die zij kunnen spelen om de verspreiding van de wants vanuit hun stalling zoveel mogelijk tegen te gaan. 
We hebben hen daarbij gewezen op een aantal simpele maatregelen die ze kunnen nemen. Naast het informeren van de caravanhouders die hun caravan stallen over de onaangename geur die de wants verspreid en de risico's van de verspreiding van het invasieve insect voor de fruittelers, worden extra controles aangeraden bij het
 
Aangezien de stinkwants de komende weken op zoek gaan naar een overwinteringsplek, kan het voor telers die een caravanstalling in de buurt van hun boomgaard hebben nuttig zijn om contact te zoeken met de eigenaar, bijvoorbeeld aan de hand van dit informatieblad.