Bestrijding perenschurft zonder captan

Bestrijding perenschurft zonder captan

Perenschurft (Venturia pyrina): een groeiend probleem, niet alleen in bio

Wie 10 jaar geleden over schurft bij peren sprak, werd aangekeken als een zonderling. Niemand kende het, niemand had er last van, amper iemand sprak er sporadisch eens over. Onze belangrijkste peer Conference, die is toch helemaal niet schurftgevoelig? Dachten we…

Anno 2024 is perenschurft echter een (sterk) groeiend probleem. En nee, niet enkel op bio-percelen, zoals vele telers/adviseurs weleens denken. Zowel in Nederland als in België zien we op gangbare percelen Conference in toenemende mate perenschurft verschijnen.

Verschil tussen appel- en perenschurft?

De levenscyclus van perenschurft (Venturia pyrina) is vrij vergelijkbaar met die van appelschurft (Venturia inaequalis), maar er is echter één groot verschil, genaamd takschurft. In tegenstelling tot op appel zijn er op peer het ganse jaar conidiën-infecties mogelijk, afkomstig vanuit takschurft. Deze secundaire sporen (conidiosporen) kunnen ook bij dauw al schurftinfecties veroorzaken. Als je dus met schurft in peer te maken hebt in jouw percelen, is het heel lastig om hier weer vanaf te geraken. Vanaf de eerste groene delen is het noodzakelijk om een strak en sluitend schema aan te houden, tot aan de oogst.

Een sluitend schema zonder captan. (On)Mogelijk!?

In 2023 hebben we als Andermatt de proef op de som genomen. Op een gangbaar perceel Conference-peren met historische druk van perenschurft hebben we deelgenomen aan een proef waarin verschillende spuitschema’s met elkaar vergeleken werden. Wij hebben in deze proef gekozen voor een captan-vrij schema, aangezien de toekomst van captan als basisfungicide in pitfruit zeer twijfelachtig is .

In het artikelVerslag perenschurftproef, Zoelen, 2023 lees je meer details over de proefopzet en de resultaten.

Benieuwd naar nog meer ervaringen met de bestrijding van perenschurft? Contacteer dan zeker onze fruitteeltspecialist Davy via onze contactpagina, via e-mail of telefoonnummer +31 (0)6 213 257 60 (NL) of +32 (0)468 088 077 (BE).